Poslechl šéfa, kolegové mu obří transakci schválili. Všichni byli jen loutky

Budeme muset zapojit kombinaci několika metod ověření, a to jak pomocí technologií, tak i tajných domluvených kódů.

Před různými internetovými podvody varují odborníci už dlouho. Princip je vždycky podobný: Podvodník musí vyvolat iluzi důvěryhodnosti, snížit vaši ostražitost a pak vás donutit k nějaké akci, ze které může profitovat.

Techniky útoků jsou různé a pestré. Na jedné straně spektra jsou primitivní, hromadně rozesílané zprávy, na které se občas někdo chytí a vyplní své soukromé údaje.

Hongkongská policie nedávno oznámila případ dokonaného podvodu, který je naopak příkladem nesmírně propracovaného podfuku. Odpovídá tomu i celková částka: Škoda přesáhla 200 milionů hongkongských dolarů, tedy přes půl miliardy korun.

Obrazovka plná falešných kolegů

Schválně si to představte na vlastní kůži. Pracujete v nadnárodní firmě a jste členem týmu, který má na starosti finanční transakce. Váš finanční ředitel z londýnské kanceláře vám pošle pozvánku na důležitou videokonferenci. Odmítli byste?

Jeden ze zaměstnanců nejmenované firmy tuto pozvánku přijal. Uklidnilo jej, že nebyl sám. Na konferenčním hovoru bylo několik dalších kolegů z jeho oddělení. Pozvánku dostal e-mailem i na WhatsApp. Přítomnost kolegů jej uklidnila.

Neměl pak důvod pochybovat o tom, že transakce, které má za úkol zadat, jsou nějak podezřelé. Vždyť mu to „odkývala“ skoro desítka lidí. Nejen londýnské vedení, ale také kolegové, které dobře zná.

Jenže ve skutečnosti šlo pouze o propracovanou zástěrku, která si nezadá se slavnými filmovými trháky jako Truman Show, Podraz nebo Dannyho parťáci. Na videokonferenci byla sice plná obrazovka lidí, ale zřejmě pouze jeden z nich byl skutečný zaměstnanec. Ostatní účastníci byli buď deepfake kopie naklonované pomocí AI, nebo prostě nahrané videoklipy kolegů. Případně kombinace obou technik.

„Ukázalo se, že v té videokonferenci s více lidmi byli všichni, které viděl, falešní,“ uvedla policie. Zaměstnanec byl sice původně skeptický, protože transakce, kterou měl provést, byla v řádech milionů dolarů, a navíc měla být provedena tajně. Ale právě přítomnost kolegů jej uchlácholila.

Další instrukce ohledně transakcí už mu pak podvodníci dodali prostřednictvím chatovacích aplikací nebo videokonferenčních hovorů jeden na jednoho. Přesvědčovací fáze už ostatně proběhla a teď stačilo jen vytěžit co nejvíce peněz. Celkem tak proběhlo několik transakcí na pět různých účtů.

Je to vlastně pěkná demonstrace známých psychologických jevů: Když jste ve skupině lidí, kteří se na něčem shodnou, snadno přitakáte navzdory vlastním pochybnostem. Zodpovědnost ozvat se totiž není jen na vás, a máte tedy dojem, že rozhodnutí je společné a sdílené. Více hlav víc ví, říkáte si.

V tomto případě byly ale ty ostatní hlavy umělé. Rád bych napsal nějakou radu, jak se takovému podvodu bránit. Jenže žádná jednoduchá není. Budeme muset zapojit kombinaci několika metod ověření, a to jak pomocí technologií, tak i tajných domluvených kódů. Možná, že pro některá rozhodnutí prostě budeme muset vyžadovat setkání tváří v tvář.

 

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/ 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *