VMware ruší nabídku veškerých produktů pro virtualizaci, přechází na model předplatného

Změna se podle odborníků týká 90 % trhu, navrch nejspíš budou mít jiní poskytovatelé.

Společnost VMware, která nabízí řešení pro virtualizaci serverů, oznámila, že ruší současné licenční podmínky, přechází na model předplatného a ke konci dubna letošního roku vypovídá všechny stávající smlouvy se svými partnery.

Řešení VMwaru podle expertů využívá pro virtualizaci podle odhadů devět z deseti poskytovatelů na trhu. Podle Václava Svátka, generálního ředitele společnosti ČMIS, náhlé oznámení odráží změnu cenové politiky vendora, a pravděpodobně povede k celkovému zdražení a potenciálnímu odlivu partnerů k jiným řešením.

„Tento krok uvrhl trh do nejistoty. Jsou zrušeny partnerské smlouvy s VMware, není možné koupit nové licence a stejně tak nelze prodloužit podporu pro ty stávající. Přitom podle odhadů používá VMware k virtualizaci asi 90 % všech poskytovatelů cloudových a hostingových služeb,“ říká Svátek.

ČMIS dodává, že v současné době nejsou přesně známé nové licenční podmínky VMwaru. Jejich změna se týká přechodu z dosavadních licenčních možností včetně časově neomezených licencí na jeden model předplatného.

Zda se pro klienty VMware celkové náklady za produkt v důsledku této změny celkově zvýší, podle odborníků aktuálně nelze s určitostí říct. Zároveň se změnou podmínek má podle vyjádření VMwaru dojít ke zjednodušení nabídky produktů.

 

Společnost v minulém roce převzal nadnárodní výrobce čipů Broadcom, akvizice se neobešla bez námitek ze strany Evropské komise. I přes zásadní změny v obchodním modelu VMwaru nový vlastník očekává, že letošní tržby společnosti budou atakovat hranici padesáti miliard dolarů.

Zdroj: https://www.channelworld.cz/

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *