MZDR dostalo od soudu po čumáku, není vhodné ignovat ochranu osobních údajů, přesně jak jsme na to upozorňovali, …

Soud vládě zrušil opatření, které se týká testování na covid

Nejvyšší správní soud zrušil opatření s povinnostmi pozitivně testovaných zaměstnanců. Mělo hrubé nedostatky v odůvodnění. Účinnost rozsudku je odložena o čtyři dny.

Nejvyšší správní soud zrušil jedno z mimořádných nařízení, které se týká testování zaměstnanců na koronavirus.

Zrušené opatření Ministerstva zdravotnictví nařizovalo pozitivně testovaným zaměstnancům informovat lékaře nebo hygienickou stanici. Zaměstnavatelům pak nařizovalo, aby vedli evidenci provedených testů. Stejná povinnost platila i pro podnikatele, kteří se testovali sami.

Na soud se ale v této souvislosti obrátila podnikatelka, která nabízí poskytování kosmetických nebo masérských služeb. Argumentovala mimo jiné tím, že pandemický zákon nepřikazuje, aby si lidé vedli evidenci provedených testů.

A soudce Tomáš Rychlý jí dal za pravdu a nařízení zrušil. Ministerstvo bude mít nyní čtyři dny na to, aby stihlo vydat opatření nové.

Problém je podle soudce Rychlého v tom, že ministerstvo právě vedení evidence nijak v tomto mimořádném nařízení neodůvodnilo. Ministerstvo v odůvodnění napsalo například to, že se v České republice šíří nakažlivé mutace covid-19.

„Odpůrce vůbec nezdůvodnil, proč je nutné vést evidenci testování a tedy shromažďovat osobní údaje,“ uvedl soudce. Podle něj se úřad nevěnoval ani přesnosti a spolehlivosti antigenních testů u bezpříznakových jedinců.

„Není vymezen ani účel, pro který má být tato evidence vedena. Takový přístup Nejvyšší správní soud považuje za hrubé porušení zákonných požadavků na kvalitu odůvodnění a musí jej odpůrci důrazně vytknout,“ uvedl Rychlý.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/soud-zrusil-opatreni-o-povinnostech-pozitivne-testovanych-zamestnancu-154080#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=Nwy7dDtoD1Z-202105111333&dop_id=154080&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *