Hackeři mají k dispozici sadu s více než třemi miliardami e-mailových přístupů

Hackeři mají k dispozici sadu s více než třemi miliardami e-mailových přístupů

Hackeři mají k dispozici sadu s více než třemi miliardami e-mailových přístupů

V prostředí diskuzního fóra kybernetického podsvětí je v nezašifrované podobě k dispozici sada prolomených přístupů k e-mailovým účtům. Obsahuje také přístupové údaje na Netflix a LinkedIn.

V internetovém hackerském fóru je volně k dispozici databáze, obsahující 3,2 miliardy e-mailových adres a hesel ve formě prostého textu. Tato zpráva pravděpodobně znepokojí mnoho uživatelů. Přístupové údaje lze nyní použít pro cílené útoky především formou nevyžádaných zpráv.

“S celkovým počtem 3,38 miliard jedinečných párů hesel a e-mailových adres jde o doposud největší sadu úniků”, komentoval celou věc Bernard Meyer. Pracuje jako specialista na oblast bezpečnosti v magazínu IT Cybernews a spolu se svým týmem soubor dat blíže zkoumal.

Sada dat je takzvanou kompilací COMB (Combination of Many Breaches), což znamená, že neobsahuje přes tři miliardy nových dat, ale sadu složenou z několika úniků z předchozích let, která je nyní dostupná jako celek. Kybernetiční zločinci přidali i úniky z platforem Netflix a LinkedIn. Data zřejmě pocházejí z celého světa.

Unikly nebo ne? Cybernews nabízí uživatelům kontrolu

Internetový portál Cybernews nabízí uživatelům možnost kontroly, zda jsou jejich data součástí úniku či nikoliv. Tato kontrola se doporučuje především uživatelům, kteří rádi používají pro přístup k více internetovým službám stejné přístupové údaje – především heslo. Podle údajů portálu obsahuje databáze, ve které se ověřuje výskyt zadaných údajů, přes 15 miliard záznamů. Je to tedy podstatně více, než obsahuje v tuto chvíli uvolněná sada se třemi miliardami kompromitovaných přístupů. Podobný sken na únik přístupových údajů nabízí služba Have I Been Pwned.

https://www.chip.cz/novinky/bezpecnost/hackeri-maji-k-dispozici-sadu-s-vice-nez-tremi-miliardami-e-mailovych-pristupu/

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *