Zdá se, že Garmin vyděračům zaplatil. Systémy napadené ransomwarem obnovil dešifrovacím kódem

merický výrobce chytrých hodinek, sportovních GPS a navigací od čtvrtka čelí obrovskému problému – nefungovaly mu weby, služby a ani zákaznická podpora. Podle některých zdrojů byly odstaveny dokonce i některé výrobní linky.

Aktualizováno v neděli 2. srpna 19.00: Znovuzprovoznění systémů Garminu, napadených ransomwarem, bylo možná až příliš rychlé na postupné obnovování ze záloh. Web Bleeping Computer, který jako první přišel s důkazy o ransomwaru, se nyní dostal k podloženým informacím, že Garmin místo toho vyděračům raději zaplatil.

Bleeping Computer totiž získal dešifrovací software, kterým výrobce navigací a sporttesterů obnovoval jednotlivé pracovní stanice. Má se za to, že ransomwaru WastedLocker se nedá zbavit jinak než kódem získaným od toho, kdo útok provedl. Garmin tedy musel zaplatit. Není jasné kolik, útočníci ale původně požadovali 10 milionů dolarů.

Zdroj: https://www.zive.cz/clanky/garmin-ma-obrovsky-prusvih-nefunguji-sluzby-ani-zakladni-komunikace-duvodem-je-zrejme-ransomware/sc-3-a-205101/default.aspx

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *