Internetový útok na web Účtenkovky

Výpadek webu uctenkovka.cz byl způsoben útokem hackerů ze zahraničních IP adres. Informovalo o tom dnes ministerstvo financí. Útok způsobil nepřiměřenou zátěž serveru webové stránky účtenkové loterie, ten tak byl ve středu 16.11.2017 mezi 19:00 až 22:00 nedostupný.

Výsledky loterie měly být na webu k dispozici ve středu v 19:00, nebylo ale možné se k němu přihlásit. Ministerstvo financí proto přehled výherních kódů z účtenek zveřejnilo na svých internetových stránkách. V současnosti funguje web loterie bez problémů.

„Ministerstvo financí si od dodavatele vyžádalo podrobnou analýzu incidentu a předložení návrhů opatření, které povedou k tomu, aby k podobným výpadkům do budoucna nedocházelo,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

„Celou dobu jsem ve spojení s dodavatelskou firmou. Ta ten problém zanalyzovala. Došlo k hackerskému útoku, který ona odstraňuje a dává web zase dohromady,“ řekla ve středu večer náměstkyně ministra financí Alena Schillerová Radiožurnálu. Stránka se navenek tvářila jako přetížená a nenačítala se. Mohla se tedy stát terčem takzvaného DDoS útoku, při kterém někdo s využitím mnoha počítačů přesměruje na konkrétní internetovou adresu enormní množství požadavků o přístup a zahltí ji.

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/uctenkovka-loterie-slosovani-vypadek-server-hackeri-utok-pno-/ekonomika.aspx?c=A171116_074157_ekonomika_ksu

 

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *